Turun VPK

Erik Julinin rintapatsas Turun VPK:n talon edessä. Kuva: Elina Helkala

Turun Vapaaehtoinen Palokunta on Suomen vanhin vapaaehtoinen palokunta sekä pohjoismaiden vanhin toimiva vapaaehtoinen palokunta. Palokunnan perustamissanat lausuttiin Turun Kupittaan kaivosalissa 28.8.1838, noin kymmenen vuotta tuhoisan Turun palon jälkeen. Palokunnan perustamiskokouksen kutsui koolle apteekkari, myöhemmin kauppaneuvoksen arvonimen saanut Erik Julin.

Vuosien saatossa VPK on paitsi luonut suomalaisen palokuntakulttuurin, myös kehittynyt monimuotoiseksi palokunnaksi, joka tarjoaa jäsenilleen mielenkiintoisen ja palkitsevan harrastuksen.

Palokunnan tarkoituksena on sammutus- ja pelastustoiminnan edistäminen, kehittäminen sekä järjestetyn palo- ja pelastusavun antaminen. Turun VPK toimii alueellisena sopimuspalokuntana Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Toiminta Turun VPK:ssa jakaantuu kuuteen osastoon. Palokuntaan kuuluvat hälytysosasto, nuoriso-osasto, naisosasto, järjestöosasto, veteraanisosasto ja puhallinorkesteri. Palokunnan jäsenmäärä vuoden 2014 lopussa oli 245 jäsentä.

Kunniajäseniä ovat Anja Vuorinen, Bengt-Johan Lindroos, Erkki Härkönen, Kai Olenius, Aimo Tiainen, Marjatta Leino, Kalevi Samuelsson sekä Kari Viljanen. Kunniapuheenjohtajaksi kutsuttiin vuonna 2020 Kari Suominen.

Turun VPK:n toimitalo - Brankku - sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, Eerikinkadun ja Eskelinkadun kulmauksessa. Palokunnantalo on rakennettu vuonna 1892. Sekä palokunnantalo että tontti ovat palokunnan omistuksessa. Turun VPK:n talo kuuluu maamme arvokkaimpien yhdistystalojen joukkoon. Rakennus on suojeltu asemakaavalla 1980-luvulla.

VPK:n 175-vuotisjuhlien yhteiskuva
Palokunnan 175-vuotisjuhlien osallistujien yhteiskuva

Yhteystiedot

Turun Vapaaehtoinen Palokunta ry
Eskelinkatu 5, 20100 TURKU

Puh. (02) 233 5112

Tietosuoja- ja evästekäytäntömme

Juhla- ja tapahtumapalvelut

Puh. (02) 279 4113

tapahtumapalvelut(ät)turunvpk.fi

Toimisto

Toimistosihteeri Irmeli Peltonen

Puhelin: (02) 233 5112

Toimisto avoinna arkisin klo 8:00 - 15:30