Erik Julinin syntymästä 225 vuotta

Tänään tulee kuluneeksi 225 vuotta Turun VPK:n perustajan apteekkari Erik Julinin (13.11.1796 - 21.6.1874) syntymästä. Palokunta kunnioittaa perustajansa muistoa seppeleenlaskulla Turun vanhalla hautausmaalla.

Palokuntalaiset tuntevat Erik Julinin Suomen vanhimman palokunnan, Turun VPK:n perustajana. Palokunnan syntysanat lausuttiin Kupittaan kaivosalissa 28.8.1838. Suomen ensimmäisen VPK:n perustamiseen juuri Turkuun vaikuttivat Turun palo syyskuussa 1827 sekä turkulaisten porvareiden läheiset suhteet vanhaan emämaahan Ruotsiin, jossa ensimmäinen VPK oli perustettu 1830 Göteborgiin.

Erik Julin toimi VPK:n päällikkönä vuosina 1840–1858. Vielä luovuttuaan päällikön tehtävästä, hän oli aktiivinen palokuntalainen. Syyskuussa 1873 hän antoi kotinsa harjoituskäyttöön. Harjoituksen aiheena oli pelastustyö ja jopa kristallikruunut saivat tuolloin kyytiä.

Turun historia tuntee Erik Julinin kuitenkin paljon laajemmin. Erikin isä Johan Julin osti Turun kaupunginapteekin vuonna 1814, ja perhe muutti Oulusta Turkuun. Isänsä kuoltua, Erik Julin hoiti Turun kaupunginapteekkia vuosina 1820–1852.

Erik Julinin yhteiskunnallinen toiminta oli erittäin laajaa. Hän oli apteekkari, teollisuudenharjoittaja, laivanvarustaja, Suomen Talousseuran jäsen, sivistystyön ja hyväntekeväisyystyön esitaistelija. On kirjoitettu, että kukaan 1800-luvun turkulaisista ei huolehtinut koko yhteiskunnan parhaasta siinä määrin kuin hän.

Erik Julin huolehti Turun kaupunkikuvasta monin tavoin Turun palon jälkeen. Hän istutti puita jokirantaan ja aloitti Runebergin puiston istutustyöt 1830-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä hän oli mukana komiteassa, joka johti puiden istuttamista Vartiovuorelle. Turun hautausmaan kaunistamiseen ryhdyttiin Julinin aloitteesta vuonna 1859.

Julinilla oli omistuksia monissa teollisuusyrityksissä kuten Turun konepajassa, vanhassa laivaveistämössä, Halisten mylly- ja väritehtaassa, buldaanitehtaassa ja Turun fajanssitehtaassa. Yksi erikoisemmista Julinin yrityksistä oli osallistuminen Tyynellämerellä tapahtuneeseen valaanpyyntiin 1850-luvulla.

Erik Julin keräsi etnografisia esineitä koko maailmasta, mihin hänellä oli hyvät mahdollisuudet laivanvarustajana. Julin lahjoitti kokoelmansa Turun kymnaasille vuonna 1852 ehdolla, että sitä hoidettaisiin yleisenä museona.

Erik Julinin merkitys tunnustettiin jo hänen elinaikanaan. Hänelle myönnettiin mm. Suomen Talousseuran suuri hopeamitali ja kauppaneuvoksen arvonimi. Erik Julin kutsuttiin Porin VPK:n ensimmäiseksi kunniajäseneksi 3.5.1874. Erik Julinin patsas sijaitsee nykyään Turun VPK:n talon edustalla, mutta patsas paljastettiin alun perin nykyisen Julinin kulman kohdalla vuonna 1948.

Erik Julin ehti nähdä Turun vakinaisen palokunnan perustamisen. Vakinaisen palokunnan perustaminen ei johtanut VPK:n merkityksen vähentymiseen, sillä puukaupungin tulipaloissa riitti työtä molemmille palokunnille.

Petri Aalto
Turun VPK:n varapuheenjohtaja