Palokunnan hälytysosasto vastaa VPK:lle annettujen sammutus- ja pelastustehtävien hoidosta siten kuin VPK:n ja Pelastuslaitoksen välisessä palokuntasopimuksessa on sovittu.
Palokuntasopimuksessa määritellään muun muassa yksikön tavoitelähtöaika, miesvahvuus sekä yksikön savusukelluskelpoisten jäsenten minimimäärä. VPK toimii Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen tukipalokuntana.
Kuka voi toimia hälytysosastossa?
Hälytysosastossa voi toimia kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö sukupuoleen katsomatta (naisia on ollut aktiivisesti osaston toiminnassa mukana 1990-luvulta lähtien), jolla on innostus toimintaan ja riittävä fyysinen toimintakyky.
Palokunnan savusukeltajat suorittavat vuosittain lihaskunto- ja hapenottokykytestit valtakunnallisen pelastussukellusohjeen mukaisesti. Muu palokunnan operatiivinen henkilöstö huolehtii itse riittävän toimintakyvyn ylläpitämisestä - tässä jäsenillä on käytössään palokunnan kuntosali.
Mitä hälytysosasto oikein tekee?
Hälytysosaston tehtävät vaihtelevat rakennuspaloissa tapahtuvista savusukellustehtävistä jälkiraivaustehtäviin, vahingontorjuntatehtäviin sekä tieliikenneonnettomuuksiin.
Tehtäviin kuuluvat myös varikkovalmius- ja asemasiirtotehtävät, joissa palokunta on välittömässä minuutin lähtövalmiudessa omalla paloasemallaan tai erikseen määrätyllä asemalla.
Hälytysosaston jäsenet hälytetään päivystävän palomestarin käskystä tai osana Hätäkeskuksen hälytysvastetta. Hälytykset tulevat hälytysosastolaisten puhelimiin robottipuheluna tai tekstiviesteinä. Vuositasolla hälytyksiä on vaihtelevasti 30 - 80 kappaleen välillä.
Osa hälytyksistä ovat lyhyitä asemavalmiuksia päällekkäisten tehtävien varalta ja osa tehtävistä ovat pitkäkestoisia tulipaloja, kuten vuonna 2018 Pyhärannan maastopalossa, jonka sammutustöihin VPK osallistui kolmen päivän ajan. Palokunnan hälytyksistä voi lukea tarkemmin julkaistuista toimintakertomuksista.
Korvauksetonta työtä yhteiskunnan hyväksi
Palokunta ei maksa jäsenilleen rahallista korvausta palokuntasopimuksen mukaisista töistä, vaan VPK:n jäsenet toimivat hälytyksissä vapaaehtoispalokuntahengen mukaisesti täysin korvauksetta.
Kesäpäivystykset tarjoavat mielekästä yhdessäoloa
Palokuntasopimuksen velvoittamana VPK järjestää vuoroviikonloppuisin Maarian ja Kaarinan VPK:iden kanssa kesäpäivystyksen omalla asemallaan toukokuusta elokuun loppuun. Tällöin VPK miehittää perjantai-illasta sunnuntai-iltaan asemallaan sammutus- ja säiliöyksikön.
Kesäpäivystysyksikkö mahdollistaa muun palokunnan jäsenistön lomailun sekä tarjoaa päivystäville palomestareille välittömästi käytössä olevan ylimääräisen miehistö- ja kalustoresurssin Turun keskusta-alueella.
Kesäpäivystysyksikkö suorittaa ensisijaisesti keskusta-alueen sopimuspalokuntien saamat hälytykset, poislukien Kaarinan VPK:n vesihuoltoryhmän sekä Maarian VPK:n huoltoyksikön saamat tehtävät.
Kesäpäivystysmiehistö majoittuu paloasemalle ja suorittaa viikonlopun aikana yksikönjohtajan suunnittelemia harjoituksia sekä suorittaa aseman kunnossapidollisia tehtäviä.
Varusteet
Hälytysosaston varusteet ovat nykyaikaiset ja erilaiset standardit täyttävät. Hälytysosaston jäsen saa pelastuslaitokselta kolmikerroksisen, Nomex-kankaasta tehdyn sammutusasun, palokypärän, kypärähupun, nahkaiset sammutuskäsineet, sappaat sekä saapassukat.
Haluatko toimintaan mukaan?
Emme hae minkäänlaisia supersankareita tai ramboja, perusterve kaveri pärjää joukossa varmasti. Eduksi katsotaan jos tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa, et pelkää tarttua uusiin haasteisiin, pidät käsillä tehtävästä työstä ja pärjäät fyysisessä työssä.
Aikaisempaa kokemusta palokunnasta ei tarvita - riittää että tietää paloauton olevan punainen ja pitävän kovaa ääntä hälytyksissä.
Huomioithan että hälytysosastossa alaikäraja liittymiselle on 16 vuotta (huomaa että hälytyksiin ei pääse ennen täysi-ikäisyyttä).
Myös kärsivällisyys on hyve: sammutusmiesharjoittelijat eivät heti pääse heiluttamaan kirvestä tai harjoittelemaan potilaan siirtämistä - vakuutus- ja vastuukysymykset tulevat vastaan. Ensin seurataan muutamia harjoituksia sivusta että nähdään mihin ollaan ryhtymässä, sen jälkeen täytetään jäsenhakemuskaavake ja sitten päästään harjoittelemaan alkeita kokeneempien ohjauksessa.